Siljansrodden

Tävlingar för kyrkbåtar på Siljan.

Siljansrodden är ett årligt återkommande evenemang med deltävlingar runt om Dalarnas största sjö Siljan. Ett kraftprov där vi ställs öga-mot-öga med andra roddklubbar i sex stenhårda sammandrabbning. Omkring midsommar avgörs tävlingarna i Siljansnäs, Leksand, Rättvik, Sollerön, Mora och Orsa.

Klicka här för datumen för SIljansrodden 2024.

Deltävling Siljansnäs

Går traditionsenligt av stapeln på midsommardagen. Bansträckningen är 500 meter med utgångspunkt vid siljansnäs camping.

Deltävling Leksand

Leksandsrodden har genomförts sedan 1936. Sedan 1952 har tävlingssträckan varit från Västanviks Camping till ångbåtskajen i Leksand, 2650m. Siljansroddens absolut längsta och mest prestigefyllda deltävling.

Deltävling Rättvik

Tävlingssträckningen i Rättvik går längs med långbryggans fulla längd. Beroende på vattenståndet i sjön kan det vara riktigt grunt i starten inne vid strandkanten. Styrmansträff samt prisutdelning och fika efter tävlingarna sker längst ut på bryggan.

Troligen Siljansroddens publikvänligaste deltävling då man från långbryggan kan se båtarna och höra styrmännens stämmor eka hela tiden från start till mål.

Deltävling Sollerön

Banan i Sollerön sträcker sig mellan de två öarna på Gesunda-sidan 700 m in till strandkanten vid Sollerö camping, målgången är så pass nära strandkanten att vi måste sätta i direkt för att undvika bottenkänning.

Deltävling Laknäs

 

Deltävling Orsa

460 meter på Orsasjön, vid ångbåtsudden.

Samåkning till Siljansroddens deltävlingar

Vi försöker att i största möjliga mån samåka till tävlingarna i stället för att åka ensamma. Det skapar gemenskap i klubben, är bättre för miljön och det blir lättare för alla att hitta en parkering på tävlingsplatsen.

Vi ser till att den som skjutsar i sin bil blir kompenserad för drivmedel, antingen genom att man turas om att skjutsa eller så kommer vi överens under färden.