Träning

Torsdagar och söndagar i Torsång

Träningssäsongen

Träningssäsongen drar igång på vårkanten när isen släppt taget och vi har fått i bryggan i tjärnen vid lillälven.

Under rådande säsong tränar vi kyrkbåtsrodd två gånger per vecka, torsdagar och söndagar 18:15 i Torsång med utgångspunkt vid båthuset. Ibland ror vi på Dalälven och ibland på sjön Runn.

Träningssäsongen håller i ända fram till midsommar då tävlingssäsongen med Siljansrodden drar igång, då får vi kvitto på hur bra vi står oss mot de andra klubbarna runt Siljan.
Direkt efter Siljansrodden är det uppehåll ett tag då många har semester och det tenderar att bli tunt i leden ett tag. De som vill är såklart välkomna att organisera träningspass ändå, det går att ro kyrkbåt på 10-12 personer. Om inte annat så är det bra styrketräning.

I början på augusti brukar det vara mer folk i båten och då kör vi på precis som vanligt, torsdagar och söndagar 18:15, så länge vi orkar eller tills vintern stoppar oss.

Ett träningspass

Passet börjar på land, det första som skall göras är att båten antingen ska dras ut ur båthuset eller pumpas ur om den har legat i sjön och tagit in vatten. Platser i båten ska bestämmas och sittbänkarna ska vaxas.

Väl ute på sjön, eller älven, börjar passet lugnt för att vi ska bli uppvärmda. Efter uppvärmningen fokuserar vi på uthållighet och teknik med olika övningar och intervaller.

Träning för hela kroppen

Som träningsform är kyrkbåtsrodd helt oslagbar, hela kroppen får sig en rejäl genomkörare. Sätter man tekniken rätt så kan man pressa varenda droppe kraft ur kroppen.

Nybörjare

Du är varmt välkommen!

Som nybörjare är det absolut viktigaste att fokusera på att lära sig tekniken och att ha roligt. Många tar i för mycket på sina första pass i kyrkbåten, då är det väldigt lätt att komma av sig med både teknik och takt, de två absolut viktigaste komponenterna för en roddare.

Som nybörjare i båten kommer du ha rutinerade roddare runt omkring dig som är redo att hjälpa samt ge tips och råd.

Du kommer garanterat bli svettig så träningskläder är att föredra. I båten kommer fötterna vara fastspända i fotsparkar med remmar så oömma skor rekommenderas. Årorna vi använder kan vara ganska tuffa emot händerna, speciellt för ovana roddare, blåsor och skavsår kan uppkomma. Ta med tunna handskar om du vill vara försiktig.

Träning för studenter

För dig som är student erbjuder Borlänge Roddklubb träning till rabatterad medlemskostnad. Om du t.ex är studerande vid Högskolan Dalarna i Falun eller Borlänge välkomnar vi dig att komma och testa på kyrkbåtsrodd med oss, ta med din rumskamrat!